Slavnostní odhalení pamětní desky

Ve středu 13. září v 17 hodin odpoledne, proběhl slavnostní akt spojený s odhalením pamětní desky u židenických kasáren v Brně.
Zhotovení desky inicioval Klub vojenské historie 43. pěší pluk Brno z. s. za finanční podpory Československé Obce Legionářské. Záštitu nad událostí převzal primátor statutárního města Brna Ing. Petr Vokřál.

Pamětní deska byla odhalena k 97. výročí oficiálního vzniku brněnského Pěšího pluku 43 a bude připomínat hrdinství vojáků, kteří v lednu 1933 úspěšně potlačili pokus o fašistický převrat. Jednalo se o jedinečnou událost svého druhu v Československu v období první republiky, která doposud neměla v naší historii obdoby. V noci z 21. na 22. ledna provedla skupina, která měla více jak 60 členů československé strany Národní obce fašistické (NOF) pokus o násilné převzetí kasáren, jež se zapsalo do historie jako Židenický puč. Během dvouhodinného incidentu se projevila obdivuhodná duchapřítomnost a chrabrost tamějších vojáků. Akce si vyžádala jednoho mrtvého a tři těžce raněné. Strůjcem celého přepadení byl bývalý důstojník npor. Ladislav Kobsinek, jenž před svým předčasným odchodem z armády sloužil právě u židenického pluku. Celou událost přiblížila divákům ve svém krátkém obeznámení historička Technického muzea Brno Mgr. Dana Vedra.

Členové Klubu vojenské historie 43. pěšího pluku Brno a Klubu policejní historie Brno nastoupili v dobových uniformách s replikou bojového praporu.
Samotného odhalení se zhostil hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek a předseda Československé Obce Legionářské Brno 1., Ing. Jaroslav Jarolím. Svou účastí akci podpořila starostka městské části Královo Pole Ing. Karin Karasová a místostarostka městské části Židenice Mgr. Monika Doležalová.